Vi måste sätta stopp för våld i nära relationer

I tio år har Sofia Trison och Emmy Öhman, grundare av Mivida, hjälpt våldsutsatta att lämna destruktiva relationer och skapa sig ett nytt liv. Numera omfattar verksamheten både stödsamtal och rådgivning, skyddat boende liksom en second hand-butik.

Första telefonsamtalet kommer redan klockan fem över nio. Det är en kvinna som berättar att hon har brutit med sin pojkvän men att han vägrar flytta ut ur lägenheten. Sofia, som är verksamhetsansvarig på Mivida tillsammans med Emmy, lyssnar uppmärksamt och ger sedan kvinnan råd om hur hon ska göra. För tio år sedan startade Sofia och Emmy den ideella föreningen Kvinnojouren Klara, som för några år sedan bytte namn till Mivida.

– Vi vänder oss till våldsutsatta oavsett könsidentitet och då är Mivida ett bättre namn, säger Sofia. Majoriteten av de som vänder sig till Mivida för att få stöd och råd är kvinnor som bor i kommunen. Det går att mejla, ringa, sms:a och chatta med personalen och de tar även emot besök i lokalen på Kanalvägen 5A.

– Våld i nära relationer förekommer i alla samhällsklasser och i alla åldrar. Det behöver inte alltid handla om fysiskt våld. Du kan till exempel blir utsatt för psykiskt våld som yttrar sig i kontroll och svartsjuka, eller ekonomiskt våld då din partner bestämmer över dina pengar, säger Emmy. De som hör av sig till Mivida har ofta blivit uppmuntrade till det av en vän eller anhörig som är orolig. Och i många fall är det inte i första hand sig själv som man är orolig för, utan sina barn och hur de påverkas av att växa upp i ett hem där det förekommer våld.

Två kvinnor går bredvid varandra utomhus i en gång med orange kakel på väggarna

– Det som slutligen får många kvinnor att lämna relationen är oron för sina barn, förklarar Sofia. Runt Sofias och Emmys fötter springer mopsarna Polly och Gibson samt blandrasen Morran. De är sociala hundar som gärna hoppar upp i knät om någon är ledsen eller lockar ner besökare på golvet för att bli klappade – och i den situationen kan det vara lättare att öppna upp och berätta.

– De flesta behöver få bekräftelse på att den situation de lever i inte är okej. Vissa har aldrig pratat med någon om hur de har det och lägger skulden för att de utsätts för våld på sig själva. Utöver samtalsstöd kan vi även hjälpa till i kontakten med myndigheter, göra hot- och riskbedömningar, och om det behövs, planera en flykt, berättar Emmy.

Mivida driver även ett skyddat boende med tolv platser där de tar emot kvinnor, män och barn från hela landet som utsatts för våld och behöver fly från sin förövare. Det är socialtjänsten i respektive kommun som tar beslut om insatsen och står för kostnaden. Boendet är bemannat med speciellt utbildad personal som genom samtal och olika aktiviteter hjälper de våldsutsatta att komma på fötter och gå vidare i livet. Det som driver Sofia och Emmy är ett starkt rättspatos.

– Vi måste få slut på våld i nära relationer. Tyvärr tycker jag inte att medvetenheten har ökat nämnvärt de senaste tio åren. Vi har mycket kvar att göra när det jämställdheten i Sverige och jag kan se vilken skada barnen tar av att växa upp i en våldsutsatt hemmiljö. De får en skev bild av både relationer och könsroller, säger Sofia och fortsätter: – Vi bedriver också ett opinionsarbete och är ute och föreläser på bland annat skolor, sjukhus och arbetsplatser. Om man vill stötta Mividas verksamhet kan man bli medlem i föreningen. Det går också att skänka leksaker, heminredning och kläder till deras second hand-butik som ligger på Dragonvägen 30.

Två kvinnor hänger upp kläder i en butik

Mividas second hand-butik ligger på Dragonvägen 30. Där går det att lämna in och köpa leksaker, kläder och heminredning.

– Det är tack vare att vi får låna lokalen av Väsbyhem som vi har haft möjlighet att öppna butiken, säger Emmy. Pengarna från försäljningen går oavkortat till våldsutsatta och finansierar allt från låsbyte och busskort till akuta tandläkarbesök och matkassar.

Mividas second hand-butik

Butiken ligger på Dragonvägen 30 i Upplands Väsby och har öppet varje helgfri onsdag klockan 11–15. Du kan lämna in och köpa kläder, leksaker och heminredning. Butikens intäkter går oavkortat till våldsutsatta och deras barn.

Lever du i en relation där du blir kränkt, skrämd, kontrollerad eller utsätts för våld?

Mivida erbjuder:

  • Strukturerade stödsamtal.
  • Stöd och sällskap vid myndighetskontakter.
  • Skyddat boende i samråd med socialtjänsten.

Du når Mivida på telefonnummer 0761-27 96 97 måndag till torsdag klockan 09–17 och fredag klockan 09–14 samt på mejl: kontakt@mivida.se. Besöksadressen är Kanalgatan 5 A.


Orolig för en vän eller anhörig?

Att en person drar sig undan vänner och familj kan vara ett tecken på att hen är utsatt för våld av sin partner.

Var uppmärksam på om:

  • Hen hör av sig mer sällan.
  • Hen anpassar sin vardag efter sin partners behov.
  • Partnern hör av sig ofta och vill veta var hen är och med vem.
  • Partnern ständigt skjutsar hen till och från jobb och aktiviteter.
  • Hen ställer in aktiviteter i sista stund. • Paret bråkar offentligt och hen ursäktar partnern efteråt.
  • Saker och inredning i hemmet visar på våld.

Var även observant på fysiska tecken i form av blåmärken, rivmärken och skrubbsår.

Om du misstänker att en anhörig, vän eller kollega är utsatt för våld av sin partner kan du göra skillnad genom att våga fråga och bry dig. Men tänk på att det kan ta tid innan den som är våldsutsatt är redo att berätta och förändra sin livssituation. Det bästa du kan göra är att stötta under tiden. 

Foto: Gustav Gräll. Text: Jacqueline Fahlander.

 

 

Våra Kvarter

I senaste numret av Väsbyhems hyresgästtidning kan du läsa om Mividas arbete för att stötta våldsutsatta att lämna destruktiva relationer.

Två kvinnor står intill varandra mellan ett draperi i olika färger med köksluckor i bakgrunden

Du hittar tidningen Våra Kvarter som pdf på vår hemsida om du vill läsa fler artiklar.

Våra Kvarter delas ut fyra gånger per år till Väsbyhems hyresgäster. 

Orolig för din granne?

Väsbyhem arbetar långsiktigt för att förebygga och stoppa våld i hemmet. Detta sker främst genom samverkan med kommunen och deras relationsvåldsteam, men även genom att ge information om vad man som granne kan göra och vart man kan vända sig. 

Tillsammans kan vi göra skillnad!

Mer information om hur du kan göra om du är orolig för din granne finns i våra trapphus och på vår hemsida.