Om dina behov av bostad ändras kan du kanske hitta en ny bostad att söka bland våra Lediga lägenheter eller någon att byta med på Annonstorget under Mina sidor.

Du börjar om i bostadskön

Du får börja om i bostadskön när du får ett nytt hyresavtal, oavsett du söker en lägenhet bland våra lediga lägenheter eller du byter lägenhet genom bostadsbyte.

Söka lediga lägenheter

Du kan söka en ny lägenhet på vår hemsida bland våra lediga lägenheter. Tänk på att du som regel har 3 månaders uppsägningstid på din nuvarande lägenhet.

Bostadsbyte genom direktbyte

Du kan själv hitta någon att byta bostad med. Någon som bor hos Väsbyhem eller någon som bor någon annanstans, detta kallar vi för direktbyte. Du som bor hos oss kan annonsera under Annonstorget på Mina sidor.

Lämna in en bytesansökan

När du hittat någon att byta med ska ni tillsammans lämna in en bytesansökan till oss. Man ska ha bott minst 1 år i sin lägenhet innan man kan ansöka om byte.

Blankett för ansökan om bostadsbyte

Handläggningstid vid bytesansökan

Tänk på att det är minst två månaders handläggningstid vid byten. Under juni, juli, augusti samt december är handläggningstiden tre månader.

Endast byte av hyresrätt

Från den 1 oktober 2019 godkänner Hyresnämnden inte byte av hyresrätt mot bostadsrätt eller villa.

Att tänka på vid bostadsbyte

Även vid ett direktbyte ska Väsbyhem göra en avflyttningsbesiktning och samma regler för skador gäller.

Den som vill byta till en dyrare lägenhet eller kommer från annan fastighetsägare ska lämna inkomstuppgifter tillsammans med bytesansökan. Exempel på inkomstuppgifter kan vara tre senaste lönespecifikationerna och ett nyskrivet arbetsgivarintyg. 

Garage- eller parkeringsplats sägs upp i samband med bytet. Man kan få byta likvärdiga parkeringsobjekt med varandra, men om till exempel den ene har ett garage och den andra en parkeringsplats så räknas dessa inte som likvärdiga.

OBS! Läs igenom blanketten Ansökan om bostadsbyte noga innan du fyller i den. Er ansökan måste innehålla samtliga efterfrågade uppgifter. Ofullständig ansökan kommer inte att behandlas.

Att sälja eller köpa hyreskontrakt är ett brott

Det är ett brott att sälja eller köpa hyreskontrakt, som att till exempel ta betalt för sin hyresrätt i samband med ett byte. Straffet är böter eller fängelse.

 

Blankett för utskrift

> Ansökan om bostadsbyte