Så här söker du bostad

Vår bostadskö

För att kunna anmäla intresse på en ledig lägenhet ska du först ha registrerat dig i vår bostadskö under Mina sidor. Vi vill ha en aktiv och aktuell bostadskö och därför behöver du logga in en gång per år på Mina sidor för att du ska behålla din kötid.

Du som är folkbokförd i Upplands Väsby kommun kan registrera dig i vår bostadskö från att du fyllt 16 år. Övriga kan registrera sig från 18 års ålder. Man måste ha fyllt 18 år för att kunna söka bostad.  

Kötider

Hur lång kötid det krävs för att få kontrakt på en ledig lägenhet kan variera mellan olika lägenheter och områden. Din kötid/köpoäng börjar räknas från den dag du ställt dig i bostadskön med 1 poäng per dag.

Om du redan hyr en lägenhet hos oss och registrerar en intresseanmälan i vår bostadskö räknas din kötid/köpoäng från det datum ditt nuvarande hyreskontrakt gäller.

När du söker en ledig lägenhet visas köpoängen för den som står på första placeringen på den aktuella lägenheten.

Lediga lägenheter

Våra lediga lägenheter publiceras på vår hemsida varje vecka, tisdag till måndag, under den tiden kan den som är registrerad som bostadssökande hos oss anmäla intresse.

Viktigt att tänka på

Om du anmält intresse på en ledig lägenhet och fått ett erbjudande om att titta på lägenheten finns det några saker som är viktiga att tänka på.

Det viktigt att du tackar JA eller NEJ till erbjudandet. Om du inte svarar på erbjudandet med JA eller NEJ kommer du efter tre erbjudanden utan JA- eller NEJ-svar att spärras från att kunna anmäla intresse på lediga lägenheter under sex månaders tid.

Om du tackar NEJ mer än 10 gånger under 12 månaders tid spärras du från att kunna anmäla intresse på lediga lägenheter under sex månaders tid.

Bostad-Direkt

Lägenheter med snabb inflyttning publiceras på måndagar och torsdagar när vi har någon. Lägenheten ligger på hemsidan under 24 timmar och under den tiden kan man anmäla intresse. Därefter lottar systemet fram vem som skall få lägenheten. Det är viktigt att vara nåbar på de telefonnummer man angivit efter att man har anmält sitt intresse på en Bostad-Direkt. Annars går vi vidare till nästa person. Man måste kunna uppvisa sina inkomstuppgifter inom 24 timmar.

För övrigt gäller följande:

  • Du är själv aktiv och anmäler ditt intresse för lägenhet på vår hemsida.
  • För att anmäla intresse på lediga lägenheter ska du vara registrerad som sökande i vår bostadskö.
  • När du har anmält intresse på en ledig lägenhet kan du själv bevaka om du fått något erbjudande om visning eller se om lägenheten har gått till någon annan sökande genom att logga in på Mina sidor.
  • Om du får ett erbjudande om visning är det viktigt att du tittar på lägenheten och svarar på erbjudandet, detta gör du efter inloggning på Mina sidor. Om du inte svarar ja eller nej när du fått ett erbjudande riskerar du att bli spärrad från att söka lägenheter i 6 månader.
  • Om du tackar ja till erbjudandet och är den som har längst kötid kommer vi att ta kontakt med dig. För att få kontrakt på lägenheten ska du uppfylla våra krav, se ytterligare information under uthyrningsregler. Vi kommer att begära inkomstuppgifter, t ex ett arbetsgivarintyg så se gärna till att ha detta förberett. Du ska kunna visa upp aktuella inkomstunderlag inom 48 timmar, i annat fall går erbjudandet vidare till nästa sökande.

 Alla lägenheter förmedlas enligt våra uthyrningsregler.

> Registrera dig i vår bostadskö

Kom ihåg att logga in en gång per år på Mina sidor för att behålla din kötid!

Tänk även på att uppdatera dina adress- och kontaktuppgifter i intresseanmälan för bostadskön om du flyttar eller byter telefonnummer eller e-postadress.