Kompisboende

Två leende tjejer med kaffekoppar

Vill du bo med en kompis? För att göra det lättare för dig som är i åldern 18-26 år att kunna flytta hemifrån har vi infört Kompisboende. Hyr en lägenhet tillsammans med en kompis och dela på kostnaderna. Även kompisens inkomst räknas när du söker Kompisboende.

Vem kan söka Kompisboende?

Du som är i åldern 18-26 år kan söka lägenheter som är märkta med Kompisboende från att du fyllt 18 år till och med hela det året du fyller 26 år. Exempel: Om du fyller 26 år den 1 augusti kan du söka Kompisboende fram till och med den 31 december samma år.

Du som ska stå på kontraktet för lägenheten söker på din egen kötid och din kompis får teckna ett ”Inneboende-kompiskontrakt”. Det är du som står på Kompisboendekontraktet som är ansvarig för lägenheten.

När du söker Kompisboende ska du ha en kompis som också har alla underlag färdiga så att dessa kan lämnas in tillsammans med dina egna. 

Du behåller din kötid

När du fått kontrakt på Kompisboende behåller du din kötid eftersom Kompisboendekontraktet är tidsbegränsat och du avstår från besittningsskyddet. Att du får behålla kötiden gör det lättare för dig att kunna söka en annan lägenhet och därmed lämna lägenheten åter till bostadskön och en ny ungdom. Även kompisen behåller sin eventuella kötid i vår bostadskö.

Hur länge får du bo kvar i Kompisboende?

När du fått kontrakt på Kompisboende får du bo kvar i lägenheten i max 4 år och du avstår besittningsskyddet vilket betyder att du inte kan få förlängning av Kompisboendekontraktet. Du är själv ansvarig för att hitta ett nytt boende efter att hyrestiden tagit slut. Både du och kompisen ska vara folkbokförda i lägenheten under hela tiden.

Om kompisen flyttar ut

Kontraktsinnehavaren ansvarar för att hitta en ny kompis inom en månad efter att kompisen har flyttat ut. Det ska alltid vara två boende i en kompislägenhet – Kompiskontraktsinnehavaren och kompis med ”Inneboende-kompiskontrakt”. Kontakta oss om din kompis flyttar ut. 

Här finns Kompisboende

Lägenheterna som hyrs ut som Kompisboende kan ligga var som helst i vårt bostadsbestånd.

Titta efter Kompisboende under lediga lägenheter.