Överlåtelse av lägenhet

Man har möjlighet att ansöka om överlåtelse av ett hyresavtal på närstående som man varaktigt sammanbott med på adressen. Varaktigheten ska vara cirka tre år och upphör om sökande flyttat ut och sedan flyttat in igen.

Som närstående räknas föräldrar, barn, syskon, eventuellt andra släktningar och samboende under äktenskapsliknande former. Vi gör sedvanlig inkomstprövning.

Grundprincipen enligt § 33-34 Hyreslagen är att hyresvärden måste godkänna att hyresrätten till en bostad överlåts. Vid överlåtelse övertas bostaden i befintligt skick.

  • Överlåtelse till make/maka eller sambo. Hyresvärden är skyldig att godta make/maka som hyresgäst vid dödsfall, skilsmässa eller boskillnad. En förutsättning är dock att makarna verkligen bott tillsammans i bostaden och att det finns ett beslut om äktenskapsskillnad eller ett skriftligt bodelningsavtal.
     
  • Samma sak gäller då sambor flyttar isär. Antingen ska bostaden ha införskaffats för gemensamt bruk (boende) eller så ska parterna ha barn gemensamt. För att räknas som sambor krävs att de boende är ogifta och lever tillsammans under äktenskapsliknande former. 
     
  • Överlåtelse till närstående. Överlåtelse till närstående (föräldrar, barn, syskon eller andra nära släktingar) kan ske om övertagaren varaktigt sammanbott med hyresgästen sedan inflyttningsdatum och de har brukat hela bostaden tillsammans. Den som vill ta över en bostad genomgår sedvanlig solvens- och vandelkontroll.

Skulle vi inte godkänna överlåtelsen, kan du vända dig till Hyresnämnden för prövning av beslutet. Hyresnämndens beslut kan inte överklagas.