Studentboende

Våra studentlägenheter finns i närheten av Väsbys buss- och pendeltågstation i områdena Messingen, Åhusen, Runby och Gamla Väsby. Med pendeltåg tar det cirka 30 minuter till både centrala Stockholm och Uppsala.

Studentlägenheterna i Messingen är på 1 rum och kokvrå, 25-30 kvm. Samtliga lägenheter är utrustade med kombimaskin för tvätt- och torktumling i badrummet.

Studentlägenheterna i Åhusen är på 1 rum och kök, 29 kvm. 

Vi har även några mindre lägenheter på 1 rum och kokskåp mellan 17-22 kvm i Runby och Gamla Väsby som hyrs ut som studentlägenheter. 

Krav för att söka studentlägenhet

Du ska uppfylla studiekravet och kunna visa att du studerar vid, eller har fått ett antagningsbesked till:

  • Högskola, universitet, KY- eller YH-utbildning i Stockholms län eller via distansstudier både i och utanför Stockholms län.
  • För studier på forskningsnivå behövs ett intyg från skolan som handledaren eller professorn skriver.
  • Yrkesutbildningar inom Komvux i Stockholms län eller via distansstudier både i och utanför Stockholms län.

Väsbyhem förbehåller sig rätten att göra en fri prövning av din studiesituation. Studentlägenheten upplåts som tillfällig genomgångsbostad under förutsättning att du bedriver något av följande:

  • aktiva högskolestudier om minst 15 högskolepoäng/termin
  • KY- eller YH-studier på minst halvfart, eller
  • yrkesutbildning inom Komvux på minst halvfart

Studiekravet ska vara uppfyllt för varje termin du är bostadssökande eller boende.

Kontroller görs regelbundet

Studiekontroller utförs regelbundet av Väsbyhem och du behöver därför vara beredd på att kunna visa att kravet är uppfyllt, genom att visa upp exempelvis studieintyg från institutionen, CSN mm. Uppfylls inte kravet förloras rätten till studentlägenheten.

Terminsdefinition

  • Vårtermin 1 februari - 31 augusti
  • Hösttermin 1 september - 31 januari

Du tappar endast två års kötid

Får du kontrakt på en studentlägenhet tappar du endast två år av din kötid, vilket gör det lättare att söka en annan lägenhet när du vill flytta. 

Dispens

Bostadssökande och hyresgäster har rätt till en termins dispens under kö- och boendetiden.

Väsbyhem hyr ut bostäder till aktiva studenter som uppfyller studiekravet, men ibland går inte allt enligt plan. Exempelvis kan en stor tentamen missas eller att du helt enkelt vill göra ett avbrott i studierna. Alla har därför rätt till sammanlagt en termins dispens från studiekravet under kö- och boendetiden. Normalt måste kravet ha uppfyllts både före och efter dispensterminen.

I vissa fall kan ytterligare undantag medges. Prövningen för ytterligare undantag är restriktiv och huvudregeln är att studieavbrottet inte får vara frivilligt. Normalt medges endast ytterligare undantag för föräldraledighet och värnplikt.

Hyra aviseras alla 12 månader

Hyran för en studentlägenhet aviseras månadsvis alla årets 12 månader.

Söka studentlägenhet

När vi har lediga studentlägenheter att hyra ut finns dessa under lediga lägenheter