När du flyttar ut

Ska du flytta och säga upp din lägenhet? Det är mycket att tänka på när man ska flytta. Här har vi samlat information som är bra att känna till och komma ihåg.

Gör så här för att säga upp din lägenhet 

Du kan säga upp din lägenhet på Mina sidor eller lämna in en skriftlig uppsägning till oss, använd gärna vår uppsägningsblankettNär vi tagit emot uppsägningen får du en skriftlig bekräftelse på att ditt hyresavtal är uppsagt. 

Säga upp lägenheten på Mina sidor

  • Logga in på Mina sidor med BankID.
  • Gå in på Kontrakt för det objekt som ska sägas upp.
  • Välj Kontraktsuppsägning och följ instruktionen. För att uppsägningen ska vara giltig måste uppsägningen signeras med BankID inom 24 timmar. Detta görs i uppsägningsdialogen på Mina sidor. Om ni är två på avtalet behöver båda signera med BankID. 
  • När även Väsbyhem har tagit emot och signerat uppsägningen skickas den till din e-postadress. 

Säga upp lägenheten genom en skriftlig uppsägning 

  • Säg upp din lägenhet med vår uppsägningsblankett
  • Ifylld och underskriven blankett skickas till AB Väsbyhem, Box 125, 194 22 Upplands Väsby. Det går också bra att lämna uppsägningen i vårt Kundcenter på Centralvägen 1, plan 5.

När du säger upp ditt bostadsavtal säger du samtidigt upp eventuella parkeringsplatser du hyr.

Uppsägningstid

Uppsägningstiden är tre månader räknat från närmaste månadsskifte efter uppsägningen.

Exempel: lägenheten sägs upp under januari månad, hyresavtalet upphör då den 30 april.

Uppsägningstid vid flytt till särskilt boende

Vid uppsägning av lägenhet för flytt till särskilt boende såsom vård- och omsorgsboende tillämpar vi en månads uppsägningstid. Nytt kontrakt ska då kunna uppvisas i samband med uppsägning.

Uppsägning vid dödsfall

Dödsbo kan inom en månad från dödsfallet säga upp hyresavtalet med en månads uppsägning räknat från närmast kommande månadsskifte om man så önskar.

Exempel: om skriftlig uppsägning inkommer från dödsboet under juni månad blir lägenheten uppsagd till sista juli.

Gör så här för att säga upp lägenheten vid dödsfall

Dödsfallsintyg med släktutredning kan beställas från Skatteverket. På denna framgår vilka personer som kan skriva på en uppsägning av lägenheten. Skriftlig uppsägning från samtliga dödsbodelägare krävs. Dödsbodelägare kan ge skriftlig fullmakt till någon av dödsbodelägarna.

Uppsägning, Dödsfallsintyg med släktutredning samt eventuella fullmakter lämnas eller skickas till:

AB Väsbyhem
Box 125
194 22 Upplands Väsby
Besöksadress: Centralvägen 1, plan 5

När lägenheten blivit uppsagd vid dödsfall

När hyresavtalet blivit uppsagt bokas en besiktning av lägenheten. När vi mottagit uppsägningen kommer vi att påbörja arbetet med att hyra ut lägenheten. Detta kan innebära att vi behöver hjälp med visning av lägenheten.

Nycklar och taggar lämnas senast klockan 12.00 första vardagen efter att hyresavtalet upphört till vårt Kundcenter på Centralvägen 1, plan 5.

Kom ihåg att informera E.on om att du flyttar

Du är skyldig att ha ett el-abonnemang under hela avtalstiden. Kom ihåg att säga upp eller flytta ditt elänätsavtal när du flyttar. Det gör du hos E.on som äger elnätet i Upplands Väsby. Enklast gör du detta på https://www.eon.se/el/elavtal/flytta

Vid uppsägning får du börja om i vår bostadskö

När du säger upp ditt bostadsavtal förlorar du den kötid som är upparbetad i vårt kösystem. Det går bra att göra en ny registrering i vår bostadskö efter att avtalet löpt ut. Kötiden börjar då att räknas från registreringsdatumet.

Avflyttningsbesiktning

När du har sagt upp ditt hyresavtal bokas en tid för en förbesiktning av din lägenhet. Det bästa är om du kan vara med vid besiktningstillfället.

Under uppsägningstiden har du möjlighet att själv åtgärda det som har bedömts som skador. Det är viktigt att tänka på att resultatet ska vara fackmannamässigt utfört. Skador som inte är åtgärdade eller bedöms icke acceptabla vid avflyttning debiteras dig. Vi tillämpar avskrivning enligt Sveriges Allmännyttas prislista när skadan avser ytskikt på golv och väggar.

Visning av lägenheten

När du har sagt upp ditt hyresavtal börjar vi leta efter en ny hyresgäst till lägenheten. För att ge den nya hyresgästen möjlighet att komma och titta på sin nya bostad behöver vi din hjälp med visning. Vanligast är att de 15 sökande med högst köpoäng som anmält intresse för lägenheten ges möjlighet att kontakta dig för visning.

OBS! Du är enligt hyreslagen skyldig att visa din lägenhet för de sökande som vi erbjudit lägenheten.

Flyttstädning

Du ska se till att lägenheten är noggrant städad när du flyttar. Du kan antingen städa själv eller anlita en städfirma som hjälper dig. Du får betala städningen i efterhand om det är slarvigt städat. Hela lägenheten ska vara ordentligt städad, kom ihåg att även städa balkong och förråd. Nästa hyresgäst ska kunna flytta in utan ytterligare städning.

Checklista städning

Använd gärna vår checklista så att du kommer ihåg att städa överallt.

Boka tid för slutbesiktning

Vi rekommenderar att du bokar en slutbesiktning. Din bokning vill vi ha senast en vecka innan du ska flytta ut. 

Du bokar en slutbesiktning genom att:

  • skapa en Felanmälan Mina sidor under Mina sidor. Då kontaktar kvartersvärden dig för att boka en tid.
  • ringa vårt Kundcenter 08-590 980 00 så bokar vi in en tid.

Återlämnande av nycklar

Samtliga nycklar och taggar lämnas senast klockan 12.00 första vardagen efter att hyresavtalet upphört till vårt Kundcenter på Centralvägen 1, plan 5. 

Kom ihåg att kontrollera så att du inte glömt någon nyckel i nyckeltuben på lägenhetsdörren.

Om du inte lämnar in nycklar/taggar i tid byter vi cylinder-/tillhållarlås i lägenheten och övriga utrymmen på din bekostnad. Ostämplade blanka nycklar godkänns inte.

Adressändring

Du ska vara folkbokförd där du bor. När du flyttar ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket så att du får rätt folkbokföringsadress. Skatteverket sprider din nya adress till många myndigheter och företag, men vill du ha eftersändning av annan post kan du beställa det hos Svensk Adressändring mot en avgift.

Lägenhetsnummer för adressändring

Det lägenhetsnummer som du ska ange i samband med din adressändring är Lantmäteriets lägenhetsnummer (fyra siffror) som du kan hitta på hyresavtalet, på Mina sidor eller anslaget i trapphuset dit du ska flytta.