Återuppväcker minnen från Medborgarhusets glansdagar

En man och en kvinna står på en lekutrustning vid en öppen yta med ett flerbostadshus i bakgrunden.

I juni invigdes Nya Elis Park och besökarna fick både en chans att upptäcka det nya tillfälliga torget och byta in sina minnen mot en tegelsten från det gamla Medborgarhuset. Väsbyhem satsar på både återbruk och att lyfta platsens historia.

För snart två år sedan tog Väsbyhem över det gamla Medborgarhuset. Det byggdes 1962 och under årens lopp har det inhyst en mängd olika verksamheter. Under de senaste tio åren har huset gradvis tömts och på grund av dess dåliga skick gick det inte att bevara. Men dess själ kommer leva vidare, både på platsen och i andra byggnader.

  • När huset demonterades tog vi till vara allt från tegel till panelväggar och belysning. Materialet kommer återanvändas både i huset som ska byggas på platsen och i andra byggnader, säger Shirin Akrawi, projektle­dare, fastighetsutveckling.

Men först väntar en detaljplaneprocess och den kan ta några år. För att ge liv till platsen under tiden har Väsbyhem skapat ett tillfäl­ligt torg med bänkar och bord, utegym, bal­anslek för barn, cykelbana och odlingsytor.

  • Efter att ha varit en övergiven och otrygg plats under många år hoppas vi nu att Väsbyborna upptäcker den på nytt, säger Martin Sterner, projektutvecklare.
    Under invigningen av Nya Elis Park samlade Shirin och Martin in minnen från besökarna.
  • Vi bytte historier och bilder mot tegelstenar från det gamla Medborgarhuset. Det var väldigt intressant att höra människor berätta om sina minnen. En del har gift sig, andra har gått på bio eller rockkonsert under Med­borgarhusets glansdagar. Många minns också caféet som låg här, Upplands Väsbys äldsta, och uteserveringen där man kunde njuta av utsikten över körsbärsträden, säger Shirin.
  • Vi vill att dessa berättelser och min­nen ska få leva vidare. Utöver det bostads­hus med verksamhetslokaler i botten som Väsbyhem planerar att bygga så utreds också om det ska byggas ett nytt kommunbibliotek här. Där skulle man till exempel kunna ha en minnesvägg gjord av tegel från gamla Medborgarhuset, säger Martin.

De handskrivna berättelserna ligger just nu på Martins skrivbord och han hoppas att fler Väsbybor vill dela med sig av sina min­nen, gärna i form av gamla foton.

  • Det går bra att ringa, mejla eller bara komma in på kontoret, säger Martin.
    Just nu tar Väsbyhem och Upplands Väsby kommun fram en ny detaljplan för platsen och målet är att presentera ett samrådsförslag nästa sommar. I samband med det finns det möjlighet att komma med synpunkter, och därefter bearbetas förslaget innan det skickas ut på granskning.
  • Processen kan ta två till tre år. Vår ambition, om allt går i lås, är att ha en inflyttningsbar byggnad år 2028, säger Shirin.

90 procent av det gamla Medborgarhuset har återanvänts och materialåtervunnits. Det handlar om allt från teglet i fasaden till marmorn i golven och en massa inredningsdetaljer som är tidstypiska och har ett högt kulturvärde.


Har du ett minne från det gamla Medborgarhuset som du vill dela med dig av? Då kan du mejla till Martin och Shirin på: projekt.gamlamedborgarhuset@vasbyhem.se.

Så fick Elis park sitt namn

Enligt Hembygdsföreningen är parken bakom gamla Medborgarhuset uppkallad efter Elis Eriksson, medlem i socialdemokratiska ungdomsklubben. Elis var ledare för de vänstersocialister/kommunister som startade en egen arbetarekommun 1917. Han uppträdde även i lokala amatörrevyer.

 

Våra Kvarter

I senaste numret av Väsbyhems hyresgästtidning berättar vi om invigningen av Nya Elis park.

Två kvinnor framför ett flerbostadshus på en framsida av en tidning.

Du hittar tidningen Våra Kvarter som pdf här på vår hemsida om du vill läsa fler artiklar.

Våra Kvarter delas ut fyra gånger per år till Väsbyhems hyresgäster. 

 

 

Mer information

Nya Elis Park (Vilunda 1:320)