Bidrar till ett aktivt seniorliv

Tre kvinnor och en man sitter i ett större samlingsrum runt ett vitt bord och pratar

Föreningen Vänner i Väsby jobbar för att minska ensamheten hos äldre. Sedan ett halvår tillbaka samarbetar de med Väsbyhem. ”Att se mötena vi möjliggör gör mig lycklig resten av dagen”, säger Berith Råsberg, samordnare för föreningens väntjänst.

Sedan 25 år tillbaka finns föreningen Vänner i Väsby som vänder sig till kommu­nens äldre.

– Vi har en mötesplats, Rubinen, där man kan träffas och fika och delta i olika verk­samheter, säger Lena Kanström, föreningens ordförande.

Rubinen har öppet varje vardag nästan året om. En vanlig dag kommer mellan 30 och 45 besökare och köper kaffe med smörgås.

– Strax före påsk var det en besökare som längtade efter en silltallrik. Så på påsk ord­nade vi det och den dagen kom det nästan 70 personer, säger Lena.

På Rubinen ordnar Vänner i Väsby en hel del aktiviteter. Till exempel har man föreläs­ningar och live-musik, och varannan vecka kommer Seniornet och hjälper till med frågor om mobiler och datorer. För cirka ett halvår sedan var det Väsbyhem som besökte Rubinen och berättade om hyresbostäder för äldre.

Två kvinnor klädda i vita kläder står intill varandra

Berith Råsberg är samordnare för Väntjänsten och Lena Kanström är ordförande i föreningen Vänner i Väsby.

– Väsbyhem blev imponerade av det jobb som vi gör och ville inleda ett samarbete. Som ett första steg kommer de att ge oss ett ekonomiskt bidrag så att vi kan göra en utflykt med de äldre, säger Lena.

Vänner i Väsby har också ett nära samarbete med kommunen, och alla kommunens äldre är välkomna till föreningens aktiviteter. För de som inte kommer ut så enkelt själva har Vänner i Väsby också en väntjänst.

– Då besöker en volontär från oss de äldre. Det är alltid samma volontär som besöker samma vän och det sker minst en timme i veckan. Men ofta blir vännerna och volontä­rerna kompisar och ses oftare än så, för vi är noga med att para ihop dem utifrån öns­kemål eller behov, berättar Berith Råsberg, samordnare för Väntjänsten.

Ibland handlar det om att de äldre vill ha en pratstund, men det kan också handla om att gå på en promenad, lyssna på kyrkans lunchmusik, eller att bara gå till centrum och titta på folk.

– Många av de här vän-paren har umgåtts i många år. Det är inga märkvärdiga saker de gör, men de här enkla mötena betyder så mycket och det gör mig alltid lycklig att se vilken glädje det sprider, säger Berith.

Vänner i Väsby

Vänner i Väsby är en ideell förening som vill minska ensamheten hos kommunens äldre. De har en mötesplats, Rubinen, på Dragonvägen 88, mellan Väsby Rehab och vårdcentralen.

Vänner i Väsby har café och sittgymnastik varje vecka, och stick-café varannan vecka. På Rubinen ordnar föreningen föredrag, musikunderhållning och olika aktiviteter, till exempel chokladprovning. Några gånger om året ordnar föreningen bussutflykter för äldre, alltid med handikappanpassad buss. Föreningen har också en väntjänst där ensamma äldre kan få besök av en volontär en gång i veckan.

Vill du bli volontär på Rubinen?

Kontakta föreningen på 070-092 70 32 eller vannerivasby1@outlook.com. Du bestämmer själv hur ofta och hur mycket du kan hjälpa till.

Vill du bli volontär i väntjänsten?

Kontakta Berith Råsberg, samordnare för Väntjänsten, på 070-544 94 68 för mer information.

Foto: Gustav Gräll, text: Karin Aase

Våra Kvarter

I senaste numret av Väsbyhems hyresgästtidning intervjuade vi föreningen Vänner i Väsby som vänder sig till kommunens äldre.

Två kvinnor står intill varandra mellan ett draperi i olika färger med köksluckor i bakgrunden

Du hittar tidningen Våra Kvarter som pdf här på vår hemsida om du vill läsa fler artiklar.

Våra Kvarter delas ut fyra gånger per år till Väsbyhems hyresgäster.